Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
Wiele osób zastanawia się, czy jest możliwe cieszenie się słodkościami podczas redukcji. Warto wspomnieć na wstępie, że dieta odchudzająca to sposób żywienia oparty na ujemnym bilansie energetycznym, czyli spożywaniu mniejszej ilości kalorii niż organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania, tak aby zmobilizować go do czerpania energii ze [...]
Cytrulina w świecie suplementacji wykorzystywana jest głównie w celach wspomagania zjawiska tzw. pompy mięśniowej. Jej działanie zostało wykorzystane w formie dodatku do preparatów przedtreningowych, jak i w formie monopreparatu, co ma na celu poprawę efektu ukrwienia mięśni. Środowisko sportów biegowych ceni sobie jej właściwości alkalizujące, [...]
To jedna z witamin, którą bardzo ciężko dostarczyć z pożywienia. Występuje w tłuszczu ryb morskich takich jak węgorz, łosoś czy makrela. Spożywamy małe ilości ryb, gdyż nie przywykliśmy do ich obecności w naszych jadłospisie lub obawiamy się zanieczyszczonego mięsa rybiego. Witaminę D znajdziemy również w jajka czy maśle, ale aby dostarczyć ją do [...]
Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu. Podsumowanie Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we [...]
Zapalenie oskrzeli jest stanem zapalnym lub obrzękiem błony śluzowej oskrzeli. Oskrzela to kanały doprowadzające powietrze do i z płuc. Osoby z zapaleniem oskrzeli doświadczają trudności w oddychaniu. W ich drogach oddechowych zalegają śluz i flegma. Dostępnych jest kilka metod leczenia, w tym wiele domowych środków na łagodzenie zapalenia [...]
Pierwszą część artykułu zakończyliśmy na analizie pojęcia efektywne powtórzenia. Jeśli przegapiłeś pierwszą część, warto sięgnąć do niej teraz, gdyż bez tego nie będzie możliwe pełne zrozumienie dalszych fragmentów. Podsumowanie Poniższe podpowiedzi nie oznaczają, że mogą korzystać z nich tylko i wyłącznie wskazane grupy! Zarówno jedni, jak i [...]
Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]
Enzymy trawienne najczęściej kojarzą się ze wsparciem układu trawienia. Dopóki nasz organizm dobrze radzi sobie z przyswajaniem pokarmów i nie mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna i walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Komentarz Wyniki tego eksperymentu sugerują, że podawanie BCAA zmniejsza odkładanie tłuszczu poprzez [...]
Zwolennicy legalnych słodyczy nie będą spać spokojnie, gdyż pojawił się nowy krem z serii NUTLOVE. Krem o smaku białej czekolady z orzechami ziemnymi oraz dodatkiem soli himalajskiej – czy można wymarzyć sobie coś lepszego? NUTLOVE White Choco Peanut to krem, który podbije Wasze serca oraz kubki smakowe. Kolejny NUTLOVE bez dodatku cukru NUTLOVE [...]
Hipercholesterolemia, czyli stan, w którym poziom cholesterolu we krwi przekracza normy, jest czynnikiem znacząco zwiększającym ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Do najważniejszych czynników wpływających na regulację gospodarki lipidowej organizmu zalicza się dietę oraz szeroko pojęty styl życia, a także czynniki genetyczne. W kontekście [...]
Trądzik jest jednym z najczęściej występujących zaburzeń dermatologicznych i obserwowany jest u ludzi w różnym wieku oraz stanie zdrowia. Coraz więcej mówi się o osłabieniu ochrony antyoksydacyjnej organizmu jako o jednej z przyczyn trądziku. Nie bez znaczenia w tym kontekście pozostaje N-acetylocysteina, która jest istotnym modulatorem gospodarki [...]
Tarczyca jest bardzo ważnym gruczołem aktywnym hormonalnie, którego zasięg działania obejmuje niemal cały organizm. W niektórych zaburzeniach stanu zdrowia dochodzi do jej niedoczynności, z czym wiążą się uprzykrzające życie konsekwencje zdrowotne. Terapia tego typu chorób kojarzona jest ze stosowaniem syntetycznych leków, jednak niekiedy pewne [...]
Nie jest niczym odkrywczym, że białka nie brakuje w tradycyjnej żywności, ale kiedy się spieszysz i musisz zjeść coś na szybko, to odżywka białkowa jest świetnym rozwiązaniem. Wystarczy porcja białka w proszku zmiksowana z owocami lub płatkami, żeby uzyskać wartościowy posiłek. Choć na rynku dominuje białko serwatkowe i sojowe, to producenci [...]
Białko kazeinowe należy do długo działających i wolno uwalniających aminokwasy. Białko serwatkowe działa krócej (~3-3.5 h), ale za to dostarcza o wiele większej porcji aminokwasów. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne [...]
Systemy odpornościowe człowieka, zarówno wrodzone, jak i nabyte, mogą być pielęgnowane za pomocą odpowiedniej diety i stylu życia. Istnieje szereg czynników, które ułatwiają układowi immunologicznemu walkę z różnymi zagrożeniami, jednak dosyć łatwo jest również te procesy zaburzyć. Chociaż statystycznie osoby dorosłe są nieco mniej narażone na [...]
Niektórzy trenerzy i zawodnicy sugerują, że sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych charakteryzują się „kastracyjnym” stężeniem testosteronu. Czy jest to prawda, czy może kogoś mocno poniosła fantazja? Cóż, przyjrzyjmy się danym naukowym... Grupy biorące udział w badaniu Grupa bardzo wysokiej objętości: średni wiek 49 lat 1,84 m wzrostu 72 kg masy [...]